Cijepljenje – činjenicama protiv mitova

 

Koalicija udruga u zdravstvu kao neovisni, neprofitni i nepolitički savez udruga pacijenata i udruga koje se bave promocijom zdravlja i prevencijom bolesti prepoznala je problem sve manjeg odaziva na redovita (obvezna) cijepljenja, kao i sve jaču kampanju protivnika cijepljenja, koja ima sve snažniji učinak na čitavo društvo i u svim njegovim segmentima izaziva sve snažniju polarizaciju ove teme.

 

Cijepljenjem je spašeno više života nego bilo kojom drugom medicinskom intervencijom u povijesti

Cijepljenje je  jedini učinkoviti način prevencije od zaraznih bolesti, te nam je namjera pokrenuti afimartivnu kampanju za promicanje cijepljenja, te informirati javnost o činjenicama o cijepljenju temeljenim na medicinskim dokazima. U tom smislu pokrenuli smo novu informativnu web stranicu cijepljenje.kuz.hr.

Riječ struke

Kao prva od planiranih aktivnosti, danas je u Hrvatskom novinarskom društvu ,Perkovčeva 2, u Zagrebu od 10,00 do 12,00 sati održan okrugli stol na temu  „Cijepljenje – činjenicama protiv mitova“.

Na okruglom stolu sudjelovali su istaknuti stručnjaci za ovo područjei predstavnici relevantnih ustanova i stručnih društava;

  • Ministarstvo zdravstva – dr. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra
  • Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje – Tea Strbad, dr. med., spec. kliničke farmakologije
  • Hrvatski zavod za javno zdravstvo – dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti
  • Ured pučke pravobraniteljice – Mirela Ključariček, Savjetnica pučke pravobraniteljice za zaštitu ljudskih prava
  • Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a – predsjednik mr. Dražen Jurković
  • Hrvatsko društvo za infektivne bolesti  HLZ-a – prof.dr.sc. Goran Tešović
  • Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ – dr. Iva  Butić, specijalist med. mikrobiologije s parazitologijom
  • Dom Zdravlja Zagreb-Zapad – prim.prof.dr.sc.  Milivoj Jovančević, pedijatar

Tom je prilikom dr. Bernard Kaić istaknuo kako je cijepljenje promijenilo povijest, kako medicine, tako i ljudskog društva smanjivši mortalitet, pobol od zaraznih bolesti i epidemiologiju. Cjepiva predstavljaju revoluciju u medicini, jer su jedina specifična zaštita od zaraznih bolesti. Dr. Kaić navodi kako je procijepljenost na ospice u 2016. pala ispod 90%, te da takvim rezultatima nikako ne možemo biti zadovoljni, budući da su u područjima u svijetu u kojima je pala procijepljenost zabilježene pojave epidemija ospica, rubele, difterije, mumpsa… Dr. Kaić zaključuje kako dok u svijetu postoje aktivni uzročnici bolesti, ne možemo prestati s cijepljenjem, zbog neprestanih migracija globalnog stanovništva, čak i kad imamo podatak da u Hrvatskoj nema oboljelih od određenih bolesti.

Prof. Goran Tešović, istaknuo je kako je Hrvatska još 1993. proglašena zemljom oslobođenom od polio virusa, ali se u istočnoj Europi i Sjevernoj Africi još uvijek mogu naći pojave aktivnih, živih sojeva polio virusa.  Prema mišljenju prof. Tešovića,  kada dijete oboli od npr. autizma, roditelji i podsvjesno traže jasan uzrok takvog stanja, zbog čega su u javnosti često citirane studije o uzročno-posljedičnoj vezi cijepljenja i autizma. Podaci iz tih studija su fabricirani, jer je prema novim istraživanjima u SAD dokazano da je pojavnost pervazivnih poremećaja i autizma u porastu, iako se situacija u procijepljenosti nije promijenila. Jednake su predrasude vezane uz primjenu cjepiva za HPV, koje dokazano eliminira rizik od obolijevanja od raka maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje umire na stotine žena, a koje se povezuje s pojavom autoimunih bolesti, koje su i inače češće kod žena. Na pitanje iz publike može li se očekivati da cijepljenje na HPV postane obvezno, prof. Tešović je odgovorio da smatra kako to ne bi donijelo nikakve koristi. Prof. Tešović smatra da je u Hrvatskoj, kao baštinici zapadne civilizacije i zapadne medicine temeljene na znanstvenim dokazima nedopustivo da djelatnici u sustavu javnog zdravstva promiču antivakcinaciju.

Dr. Vera Katalinić Janković navodi kako cijepljenje nije represivna, već javno-zdravstvena mjera, te da je zadatak javnog zdravstva prosvjećivati stanovništvo. Hrvatska bilježi trend porasta broja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu, te da je za nošenje s takvim situacijama potrebna edukacija i sudaca. Razvijena društva, kao Švicarska ili Švedska u kojima cijepljenje nije obvezno mogu si to dopustiti jer je kod njih procijepljenost na dobrovoljnoj bazi iznad 95%, te zbog visoke svijesti stanovništva mogu ovu odluku prepustiti pojedincima, za što naše društvo nije spremno, zaključuje dr. Katalinić Janković.

Gospođa Mirela Ključariček iz Ureda pučke pravobraniteljice o slučajevima kada roditelji odbijaju cijepljenje navodi kako svaki pojedinačni slučaj treba promatrati individualno i ne da se sudovi ne mogu donositi generalno.

Dr. Iva Butić prikazala je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, gdje je od 2005. Serotipizirano 1500 izoliranih sojeva pneumokoka, od kojih je najopasniji  serotip 19A, te da bi cijepljenje 13-valentnim pneumokoknim cjepivom smanjilo mogućnost obolijevanja za 86%. Hrvatska i Estonija su jedine od 28 zemalja EU koje ovakvo cijepljenje nemaju u redovnom kalendaru cijepljenja, te se ono u Hrvatskoj plaća, osim za tzv. rizične skupine za koje ga u cijelosti plaća HZZO.

Prof. Milivoj Jovančević smatra da bi sve relevantne informacije o cijepljenju i omjeru koristi i rizika roditeljima trebali objasniti stručnjaci koji slijede doktrinu znanosti i medicine-pedijatri, a da bi se prema liječnicima u javnom sustavu zdravstva koji promiču necijepljenje trebalo odnositi kao prema liječniku koji bi upalu pluća liječio C vitaminom – oduzimanjem licence za rad, uslijed činjenja nečega što može imati ozbiljne posljedice. Pripisivanje negativnih i dugoročnih negativnih  posljedica za zdravlje cijepljenju, kao npr. sve učestaliju pojavu autizma, trebalo bi možda usmjeriti na sveopću kemijsku i radijacijsku zagađenost okoliša, o kojoj  se kao faktoru učinka na ljudsko zdravlje i zdravlje djece malo govori.

Dr. Dražen Jurković propitivao je gdje završava pravo na individualnu odluku, a gdje počinje pravo na kolektivna sigurnost, budući da je cijepljenje neprijeporna metoda prevencije zaraznih bolesti i ne može se prepustiti pojedinačnoj roditeljskoj odgovornosti, već se radi o pitanju kolektivne odgovornosti.

Zaključci su okruglog stola da je procijepljenost u RH u opadanju, što nas može izložiti epidemijama zaraznih bolesti u budućnosti, te da je potrebno sustavno informirati javnost o realnom omjeru rizika i koristi cijepljenja.

Video isječak

Novosti

Kategorije

Arhiva novosti

%d blogeri kao ovaj: