Kolektivni imunitet 2017-09-19T08:09:34+00:00

Sve dok je postotak osjetljivih ispod određene razine (koja je različita za svaku zaraznu bolest i ovisi o indeksu zaraznosti uzročnika), postoji zaštita kolektivnim imunitetom. U visoko procijepljenoj zajednici nema mogućnosti održavanja cirkulacije uzročnika zarazne bolesti ili se ona održava na vrlo niskoj razini. Zahvaljujući kolektivnom imunitetu su zaštićene ne samo cijepljene osobe, već i svi oni koji se iz nekog razloga (bolest, preosjetljivost na sastojke cjepiva i sl.) nisu mogli cijepiti, uz uvjet da su ravnomjerno raspoređeni u toj visoko procijepljenoj populaciji.

Procijepljenost protiv bolesti iz Kalendara cijepljenja je u Hrvatskoj visoka, jedna od najboljih u Europi i to je razlog zašto su i necijepljena djeca zaštićena od onih bolesti koje su u Hrvatskoj nestale zahvaljujući cijepljenju (npr. dječje paralize, difterije, ospica).

Važno je podsjetiti da niti jedno cijepljenje ne štiti 100 % cijepljenih i da niti jedno društvo ne uspije procijepiti 100 % stanovništva pravovremeno, zbog kašnjenja i zbog privremenih ili trajnih kontraindikacija za cijepljenje. Osim toga, djelotvornost nekih cjepiva s vremenom može oslabiti. Zbog toga uvijek, unatoč cijepljenju, u svakom društvu postoji određeni manji ili veći postotak osoba osjetljivih na zaraznu bolest protiv koje se cijepi.

Svakom se odlukom o necijepljenju djeteta koje nema kontraindikacije za cijepljenje udio osjetljivih u populaciji malo povećava. Ako je velik broj necijepljene djece u određenoj sredini, veći je broj potencijalnih izvora zaraze, a time i veći izgledi da u slučaju pojave bolesti njeni uzročnici cirkuliraju među stanovništvom u dovoljnoj mjeri da obole i nezaštićene, osjetljive osobe – one koje nisu cijepljene, ali i manji broj cijepljenih koji iz nekog razloga nisu stvorili potrebnu zaštitu ili su je stvorili pa s vremenom izgubili.

Valja također imati na umu da se dijete ne kreće samo u jednom kolektivu (vrtiću, razredu, školi), nego i na drugim mjestima, te da dolazi u kontakt s raznim pojedincima i skupinama u zemlji i izvan zemlje ako putuje i u tom slučaju cijepljenje služi za individualnu zaštitu.