Cijepljenje

/Cijepljenje
Cijepljenje 2017-09-19T21:05:58+00:00

Što je cijepljenje?

Cijepljenje je unošenje antigena u organizam sa svrhom stvaranja protutijela, koja će pri susretu s mikroorganizmom od kojega potiče cjepivo, spriječiti razvoj bolesti.

Antigeni su specifična strana tijela koja izazivaju imunološki odgovor organizma. U cjepivima su antigeni najčešće dijelovi mikroorganizama, cijeli mrtvi ili oslabljeni mikroorganizmi,njihovi dijelovi ili oslabljeni toksini.

Protutijela (antitijela) su proizvodi limfocita, obrambenih stanica organizma, koja ciljano uništavaju mikroorganizme. Javnozdravstveni programi masovnog cijepljenja doveli su do kontrole zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi.

Zašto cijepimo našu djecu?

Cijepljenjem su eliminirane velike boginje u svijetu, a dječja  paraliza ( poliomijelitis) je eradicirana iz svih zapadnoeuropskih zemalja.
  • Cjepiva spašavaju dječje živote i smanjuju patnju.
  • Cjepiva sprečavaju dječje bolesti koje mogu uzrokovati trajnu invalidnost ili čak smrt.
  • Cjepiva su sigurna, a za mnoge bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem nema učinkovitog liječenja.

Cjepiva štite sve:

  • Cijepljenje protiv hripavca ili gripe roditelja i skrbnika sprečava širenje infekcije na novorođenča.
  • Cijepljenjem djece protiv pneumokoka sprečava se širenje infekcije na bake i djedove.
  • Ako je dovoljan broj ljudi cijepljen protiv određene bolesti, ona postaje rijetka. Djeca koja su premlada za cijepljenje ili ljudi
    s oslabljenim imunološkim sustavom onda imaju manje šanse da dođu u kontakt s bolesti.

“Čovjek treba sustavno dokazivati da je provođenje aktivne imunizacije nužno, neškodljivo i učinkovito te treba uvjeravati onaj dio populacije koji je pozitivno nastrojen prema aktivnoj imunizaciji da u tome ustraje.”

prof. dr. sc. Goran Tešović, dr.med., spec. pedijatrijske infektologije, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”