Cijepljenje: kontroverze vs. činjenice

Kako bi rasvijetlili priču o cijepljenju, dali pregled relevantnih informacija i podataka te razotkrili neke od popularnih mitova, studentska sekcija za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ organizirala je 6. prosinca 2017. veliko predavanje na Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” u dvorani B, na kojem su gostovali:

  • dr. sc. Bernard Kaić prim. dr. med. : Cijepljenje i kontroverze (Hrvatski zavoda za javno zdravstvo)
  • dr.sc. Marjeta Majer, dr.med. : Cijepljenje obveza ili opcija – politike cijepljenja u svijetu (Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”)

Uzrokuje li MMR cjepivo autizam? Je li pad učestalosti ospica posljedica procijepljenosti ili porasta životnog standarda i higijenskih uvjeta života? Uzrokuje li cijepljenje Guillain-Barre sindrom? Postoje li kazne za necijepljenje? Zašto se Australci cijepe? Roditi se gluh u 21. stoljeću zbog posljedica rubele? Je li cijepljenje u SAD-u zaista opcionalno? Cijepljenje, jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba? Za cijepljenje si, a nedostaje ti pravih argumenata kako nekog razuvjeriti i objasniti mu? Nisi siguran koji su stvarni rizici cijepljenja? Želiš dodatne informacije o važnosti cijepljenja za ljudsku populaciju? Zanima te kako su to druge zemlje riješile? Protivnik si cijepljenja i želiš doznati zašto je cijepljenje spasilo više ljudskih života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine?

DA SE sutra ukine obavezno cijepljenje djece, čak 10 posto roditelja bi potpuno prestalo cijepiti svoju djecu, a 20 posto bi ih biralo protiv kojih bolesti će ih cijepiti. Izneseno je to na tribini o cijepljenju u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar organiziranoj za studente medicine. Studente su pozvali na tribinu jer su zaključili, vjerovali ili ne, da ni sami budući liječnici i liječnice ne znaju dovoljno o važnosti cijepljenja. Posljedica je to višegodišnje halabuke antivakcinacijskog pokreta koja je već sada dovela do velikog pada procijepljenosti, a očito i do zbunjenosti među onima koji bi sutra trebali preporučivati i provoditi cijepljenja.

Na sreću necijepljeni su raštrkani

“Već sada smo blizu tog postotka, no na sreću necijepljeni su dovoljno raštrkani pa ne dolazi do epidemija. No, nastavi li se ovaj trend možemo očekivati epidemije. Pogotovo ospica i hripavca kao visoko zaraznih bolesti”, rekao je Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On je studentima iznio podatke koji dokazuju da su upravo zahvaljujući cjepivima, a ne poboljšanju uvjeta života, bolesti koje su odnosile živote gotovo ili potpuno nestale. Te da bi se neke od njih mogle vratiti i nastaviti harati.

“U samo 10 godina od početka cijepljenja gotovo je potpuno nestala dječja paraliza, poboljšanjima uvjeta života pak trebalo je 40 godina da se slični rezultati postignu za hepatitis A”, istaknuo je dr. Kaić. Upozorio je i na važnost kolektivne zaštite. Kod ospica, primjerice, potrebna je procijepljenost od 95 posto da bi društvo bilo zaštićeno. sve ispod tog udjela predstavlja opasnost od pojave epidemije.

Visoki postotak onih koji bi odbili cijepljenje, smatraju liječnici, ponajprije je posljedica agresivne antivakcinacijske kampanje, ali i nedovoljnog educiranja roditelja.

Nije dovoljno da liječnici jedni drugima pričaju

“Nema relevantnih izvora informacija o cijepljenju, potpuno pogrešno pristupamo problemu. Sastaju se ljudi iz medicinske struke i jedni drugima govore kako je cijepljenje potrebno, pa to znamo. Ništa ne radimo na tome da pristupimo ljudima koji to ne vjeruju”, čulo se iz publike nakon predavanja dr. Marjete Majer koja je iznijela podatke o zemljama koje nemaju obavezno cijepljenje, ali imaju visoku procijepljenost i onih koje vrlo snažno kažnjavaju one koji odbijaju cijepiti djecu.

U Argentini se može cijepiti i na silu

“U Izraelu cijepljenje nije obavezno, a imaju jednu od najviših procijepljenosti. No, ni oni se ne oslanjaju samo na edukaciju. Roditeljima koji ne cijepe djecu uskraćuju dječji doplatak kao i Australija koja uz to i novčano potiče roditelje da cijepe svoju djecu. Tu imamo primjer i kažnjavanja i poticanja. To što roditelji imaju izbor hoće li cijepiti djecu ne znači da nemaju odgovornost zbog toga”, rekla je dr. Majer te kao ekstreman iznijela i primjer Argentine čiji je Vrhovni sud zaključio da se cijepljenje može provoditi i silom, za dobrobit djeteta i društva.

Liječnici ne prijavljuju zbog straha, ali ni ne kažnjavaju kolege

I u Hrvatskoj su propisane kazne za necijepljenje djece – 2000 kuna po izbjegnutom cjepivo. No, prijava je daleko manje od necijepljene djece.

“Liječnici ne prijavljuju jer se plaše nasilja”, poručuju iz liječničke komore, ali priznaju i da među samim liječnicima ima onih koji potiču necijepljenje djece.

“Ja sam prije pet godina prijavio kolegicu prije pet godina etičkom povjerenstvu i dobio sam odgovor da ona ima pravo iznositi svoj stav”, rekao je dr. Kaić ustvrdivši da je to potpuno pogrešno tumačenje jer su liječnici dužni iznositi znanstvene činjenice, a ne ničim potkrijepljene stavove.

Članak preuzet sa portala Index.hr

Video isječak

Novosti

Kategorije

Arhiva novosti

%d blogeri kao ovaj: